ایلقار نیوز:در حالی مسئولان و تصمیمگیران اقدام به افزایش 30 درصدی قیمت نان در اردبیل گرفتهاند که نرخگذاری به گونهای بوده که هر روز دعواها و مجادلههای متعددی را علاوه بر صفهای طولانی و نارضایتی از بیکیفیتی نان را شاهد هستیم.
قوت غالب مردم در این روزها آنچنان اسباب نارضایتی و مجادلههای بیثمر بر سر قیمت آن به وجود آورده که گاه فکر میکنیم مسئولان با چه تدبیری به نرخگذاری نان بعد از سه سال در اردبیل روی آوردند که قیمت 400 تومانی آن به دلیل نبود پول خرد زمینه بحث و جدلهای روزانه را بین خریداران و نانواها به وجود آورده است.
این قوت غالب که اصلیترین زینت سفرهها در منازل ایرانیان است در کنار حرمت و جایگاهی که همواره برای آن قائل بودیم امروز به اسباب بیحرمتی عدهای تبدیل شده است که میخواهند با منفعتطلبی و سودجوییهای عجیب و غریب اسباب ناراحتی و نارضایتی مردم را فراهم کرده و با قاچاق آرد، کیفیت عرضه و اختلال در چرخه تولید نان زمینه گلهمندیها و گلهگذاریها را فراهم آورند.
نان امروز در اردبیل که در تنور بیکیفیتی میسوزد حتی داغ دل نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل را تازه کرد و وی به صراحت در خطبههای نماز جمعه خطاب به مسئولان تذکر و توصیه کرد تا نسبت به افزایش کیفیت نان تولیدی همسو با افزایش قیمت آن اقدام عملی را انجام دهند.
دولت تدبیروامید که با یک تصمیمگیری غیرکارشناسی در ابتدا 60 درصد سپس 30 درصد نرخ نان را در اردبیل افزایش داد در اقدامی عجیب بعد از اعلام قیمتها سازمان صنعت، معدن و تجارت در استان اردبیل یک طرفه قیمت نان را از 500 تومان به 400 تومان تعدیل داد تا با این تعدیل و به اصطلاح حرکت اعتدالی از روند تند نارضاییهای مردم بکاهد اما این بار به جای تصمیم درست در چنبره یک تصمیمگیری غلط گرفتار آمد به طوری که با وجود اعلام نرخ 400 تومان برای نان بربری و سنگک اردبیلیها که اغلب ذائقهها به این سمت است امروز نانوایان آرام آرام با همان نرخ 500 تومان نان خود را تنها به بهانه افزایش وزن چانه آن ارتقا دادهاند.
صفهای طولانی و نان بیکیفیت همچنان آزاردهنده
اما در این میان به سراغ مردم و خریداران نان رفتیم که روزانه از این قوت لایموت برای زینت دادن سفرهها و بهرهگیری از این نعمت الهی استفاده میکنند.
یکی از شهروندان اردبیلی در مورد افزایش قیمت نان و کیفیت آن به خبرنگار فارس در اردبیل گفت: ما در یک ماه اخیر به رغم افزایش قیمت هیچ تغییری در کیفیت نان را مشاهده نکردیم و نظارتی نیز بر وزن چانهها انجام نمیشود.
ابراهیم حجتی افزود: در حالی که مسئولان وعده میدادند با اعلام نرخ جدید هم وزن چانهها و هم کیفیت آن افزایش پیدا میکند ما در اغلب نانواییهایی چنین فرایندی را مشاهده نمیکنیم و حتی برخی نانواییها گستاخی را به حدی رساندهاند که بدون توجه به بازرسان و ناظران با همان قیمت اولیه 500 تومان نان را عرضه میکنند.
وی افزود: بنده خود بارها با شماره اعلام شده سازمان صنعت، معدن و تجارت و نیز اتحادیه نانواییها و هم فرمانداری اردبیل تماس برقرار کردم اما به رغم تخلف از برخی نانوایان هیچ برخوردی را در این زمینه مشاهده نکردم.
این شهروند اردبیلی که از کیفیت نان بسیار گلایه داشت و حتی از بیکیفیت بودن و سوختن 30 درصدی نانهای تولیدی ابراز گلایه میکرد، افزود: در هیچ مرکز استانی وضعیت نان و کیفیت آن به شکل اردبیل نیست چرا که در این استان مسئولان فقط شعار میدهند و هیچ عملی را از آنها شاهد نیستیم.
دیگر شهروند اردبیلی با بیان اینکه افزایش قیمت نان فقط بهانه بود تا مسئولان به خواستههای نانوایان توجه کنند اما از مطالبه خریداران غافل هستند، بیان کرد: معلوم نیست مسئولان ما با چه تدبیری این قیمتگذاری را انجام دادند چرا که 99 درصد نانوایان بدون توجه به برگشت 100 تومان از مبلغ 500 تومان سعی میکنند به همان نرخ اولیه 500 تومان نان را به مردم عرضه کنند که این اجحاف در حق مردم بوده و یک افزایش 60 درصدی را نشان میدهد.
جعفر آگاه ادامه داد: افزایش قیمت نان و تهیه این ماده غذایی به اندازه مصرف روزانه انجام میشود و برخی خانوادهها در تامین نیازمندی روزانه خود سعی میکنند از این قوت غالب استفاده کنند که باید مسئولان امر به اهمیت این موضوع و نظارت بیشتر در رعایت قیمتها و وزن چانهها همتی راستین داشته باشند.
یکی دیگر از شهروندان اردبیلی با بیان اینکه بعد از سالها هنوز صفهای طولانی در جلوی نانواییهای اردبیل آدم را به یاد سالهای اول انقلاب و نظام کوپنی میاندازد، گفت: بنده خود مجبور هستم روزانه 20 تا 30 دقیقه در صف نان آن هم با کیفیت بسیار پایین به خاطر نزدیکی مسافت خانه با نانوایی مستقر در محلهمان منتظر پخت و عرضه نان باشم که بخشی از این نانی که خریداری میکنم سوخته است.
وی تصریح کرد: بنده در این مدت که به نانوایی محلی تردد داشتم احساس کردم گویا هیچ نظارت و بازرسی از طریق نهادهای نظارتی همچون تعزیرات، صنعت، معدن و تجارت و خود اتحادیه نانوایی صورت نمیگیرد چرا که نانوای محله ما سعی میکند با هر نرخی که دوست دارد نان را عرضه کرده و مردم را ناراضی از در مغازه خود بدرقه کند اما به دلیل نبود نانوایی ثانی در محله ما مجبور هستیم نانمان را از این مکان خریداری کنیم.
نانوایان از قیمت جدید متضرر هستند
رئیس اتحادیه نانوایان اردبیل نیز در گفتو گو با خبرنگار فارس در اردبیل اظهار کرد: بنده به صراحت اعلام میکنم که با نرخگذاری جدید نانوایان متضرر شده و حتی امکان تخلف و تخطی از آنها در وزن چانه و افزایش قیمت خودسرانه نیز وجود دارد.
بهنام اسمعیلزاده افزود: قیمت نان بربری با 450 گرم وزن 400 تومان، قیمت سنگگ با 450 گرم وزن 400 تومان و قیمت لواش با 160 گرم وزن 130 تومان تعیین شده که از این قیمت نانوا متضرر میشود.
وی ادامه داد: بنده بارها در جلسات مسئولان استانی و شهرستانی این موضوع و نارضایتی نانوایانی را از قیمتگذاری اعلام کردم و به صراحت گفتم که با این وضعیت ما با دست خودمان نانوا را متخلف کرده و به او راه و رسم دزدیدن از چانه را یاد میدهیم.
رئیس اتحادیه نانوایان اردبیل با تحمیلی اعلام کردن قیمت نان در اردبیل بیان کرد: بعد از سه سال معطلی در افزایش قیمتهای جدیدی اعلام شده که هیچ تناسبی با فعالیت نانواییها و بحث هزینهکرد آنها ندارد و بنده اعلام میکنم که 90 درصد نانوایان با این نرخ متضرر شده و از آن ناراضی هستند در حالی که 30 درصد قیمت نان افزایش یافته اما 45 درصد قیمت آرد گران شده و در کنار آن باید اجاره واحد نانوایی، حق و حقوق و بیمه افراد فعال در نانواییها و کسب درآمد و سود برای نانوا اگر محاسبه کنیم باید به خباز حق بدهیم که از این وضعیت ناراضی بوده و حتی دست به تخلفاتی همچون فروش غیرقانونی آرد بزند.
اسمعیلزاده گفت: قیمتگذاری نامناسب سبب شده تا مجادلههای روزانه بین مردم و نانوایان به وجود آید به طوری که به خاطر 100 تومان گاه دعواییهایی را در نانواییها شاهد هستیم که شرمآور و خسارتآور است.
وی عنوان کرد: در این اوضاع و احوال که شرایط بسیار بدی برای نانوایان فراهم کردهایم این قیمتگذاری نامناسب سبب شده تا دعواهای روزانه بر سر پول خرد نیز ذائقه مردم و خبازان را تلخ کند و در کنار آن زمینه نارضایتی بیشتر را فراهم آورد.
رئیس اتحادیه نانوایان اردبیل ادامه داد: بر اساس نظرسنجیهای انجام شده کیفیت نان در اردبیل متوسط است و باید اعلام کنیم که ذائقه مردم ما متفاوت از سایر استانها است چرا که همه دوست دارند نان تازه و گرم بخورند و اگر یک نانوا اول صبح نان تازه انباشت شده داشته باشد خرید از آن بسیار سخت خواهد بود.
نان، شیر و آب 3 معضل اصلی اردبیل
فرماندار شهرستان اردبیل در این ارتباط به خبرنگار فارس در اردبیل گفت: با تاکید استاندار اردبیل ما تمام تلاشمان را به کار گرفتیم تا سه معضل اصلی نان، شیر و آب را که از نیازهای روزانه مردم هستند و گاه با مشکلاتی روبهرو است برطرف کنیم.
جواد زنجانی افزود: ما با جلسات مکرر و مستمر تلاشمان بر این است تا وضعیت کیفی و کمی نان ارتقا پیدا کند چرا که همه مردم انتظار دارند از نان باکیفیت استفاده کنند و این خواسته و مطالبه به حق آنها است.
وی طرح گلایهها و شکایتها مردمی را از وضعیت نان یادآور شد و تاکید کرد: با توجه به اینکه بعد از سه سال در اردبیل قیمت نان تغییر پیدا میکرد ما رقم روند 500 تومان را برای بربری و سنگک و 150 تومان را برای لواش پیشبینی کرده بودیم که این قیمتگذاری دغدغهها، تنشها و گلایههای خود مردم و نانوایان را به حداقل رساند و در کنار آن سعی داشتیم تا وزن چانهها نیز افزایش پیدا کند.
فرماندار اردبیل با بیان اینکه در این بین هیچ نانوایی آزاد پزی حق ندارد نرخ نان خود را به بهانههای مختلف افزایش دهد، گفت: تلاش و جدیت ما بر این است تا بتوانیم با نظارتها و کنترلهای مستمر زمینه رضایتمندی بیشتر مردم را فراهم کنیم تا امکان بهرهوری در این حوزه افزایش پیدا کند.
انتهای پیام/فارس