ایلقار نیوز:رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: در سال ۱۳۹۳ طرح ایجاد کلکسیون گیاهان دارویی شمال غرب کشور توسط محققین بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل تهیه و پس از تصویب در ستاد توسعه گیاهان دارویی کشور، اجرای آن در سال ۱۳۹۴ در پایگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سامیان آغاز گردید.
دکتر حسین کربلائی خیاوی اظهار کرد: انجام فعالیت های تحقیقاتی روی جنبه های مختلف گیاهان دارویی استان نیاز به عرصه تحقیقاتی مناسب دارد که وجود کلکسیونی از گیاهان دارویی یکی از موارد ضروری می باشد. بررسی سازگاری گونه های مختلف گیاهان دارویی که در عرصه های طبیعی استان پراکنش دارند به منظور اهلی سازی و کاشت در شرایط زراعی نیاز به عرصه ای مناسب دارد که بتوان جنبه های مختلف سازگاری گیاهان دارویی در شرایط زراعی را مطالعه نمود. با اجرای این طرح، یک مجموعه نستباً کامل و جامعی از گیاهان دارویی مناطق مختلف شمال غرب کشور در یک مجموعه جمع¬آوری خواهد شد.
دکتر کربلائی خیاوی بیان کرد: ایجاد یک مجموعه کامل از انواع گیاهان دارویی مناطق مختلف شمال غرب کشور؛ حفظ گونه¬های در حال انقراض و در معرض خطر؛ بررسی میزان و ترکیبات مواد موثره گیاهان دارویی، روش های نوین تکثیر و زاد آوری، استخراج و بررسی مواد موثره گیاهان دارویی، استفاده¬های آموزشی، پژوهشی و کاربردی از کلکسیون گیاهان دارویی؛ فرهنگ سازی و ترغیب به کاشت و تولید گونه¬های دارویی به جای جمع¬آوری از طبیعت و فراهم نمودن فضای مناسب برای اجرای پایان نامه¬های کارشناسی ارشد و دکتری در زمینه گیاهان دارویی از اهداف ایجاد کلکسیون گیاهان دارویی می باشد.
در ادامه دکتر کربلائی خیاوی اظهار کردند: تاکنون ۱۲۸ گونه گیاه دارویی اعم از بومی، غیربومی، زراعی و طبیعی از مناطق مختلف جمع¬آوری و کشت گردیده است و انتظار می¬رود تا پایان امسال، این تعداد به ۱۷۰ گونه افزایش یابد. طبق برنامه زمان بندی شده در پایان اجرای این طرح تعداد گونه های جمع آوری شده بالغ بر ۲۵۰ گونه خواهد بود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: گونه¬های کاشته شده شامل۹۰ جنس و ۳۵ تیره بوده و بیشترین گونه ها به خانواده های نَعناعیان Apiaceac چَتریان، Lamiaceac و کاسنیان Asteraceae تعلق دارند. گونه های کاشته شده بیبشتر علفی، یک ساله، چند ساله و دائمی بوده و در نظر است در سال آتی انواع گونه های درختی و درختچه ای نیز به مجموعه کلکسیون گیاهان دارویی اضافه گردد.
وی همچنین گفت: با اجرای این طرح و شناسائی دقیق گونه های دارویی و معرفی آنها به علاقمندان و دست اندرکاران گیاهان دارویی، احتمال اشتباه در شناسایی این گونه¬ها به حداقل خواهد رسید.
چه خوب، این کلکسیون برای دانشجویان،کشاورزان و مردم علاقه مند به گیاهان دارویی مفید خواهد بود زیرا بیشتر اهالی منطقه بهتر میدانند که گیاهان دارویی در منطقه به وفور هست ولی از خواص و کشت نمودن آنها بی اطلاع هستند احداث این کلکسیون برای توسعه کشاورزی منطقه کمک شایانی خواهد نمود از ریاست مرکز تحقیقات و جهاد کشاورزی جناب آقای دکتر کربلایی خیاوی جای تقدیر و تشکر و قدردانی دارد که به فکر توسعه کشاورزی نه تنها برای منطقه مان بلکه برای توسعه کشاورزی شمالغرب کشور هست.
انتظار می رود به امید خدا کلکسیونی از حشرات، بیماریهای گیاهی و علفهای هرز موجود در شمالغرب کشور در آینده نزدیک هم احداث گردد. انشالله