شیرزنان روستای مرزی علیکران بخش ارشق مشگینشهر داغی تنور را در نزدیکی مرز ایران و آذربایجان برای پخت فطیرهای سنتی تحمل میکنند تا سفره خانوادههای ایرانی با فطیر مشگینشهر و دست پخت شیرزنان غیور ارشق زینت داده شود.
امروز خبرنگار خبرگزاری تسنیم به همراه جمعی از خبرنگاران راهی روستای مرزی علیکران بخش ارشق مشگینشهر شد تا از نزدیک در جریان پخت فطیر سنتی شیرزنان ارشقی قرار گیرد و نیز مشکلات و مطالبات مردم این منطقه را بررسی کند.
شیرزنان و دختران و کدبانوهای روستای علیکران از ساعت 5 صبح بیدار شده و برای آمادهسازی شرایط پخت نان تمهیدات لازم را انجام میدهند و قبل از اینکه آفتاب سوزان در روستای مرزی آنها سر بزند تنورهای خانههای روستای علیکران داغ میشود.
زنان روستای مرزی علیکران که از ابتدای صبح بیدار شده بعد از تهیه آرد و درست کردن خمیر فطیر سنتی منطقه تنور را داغ میکنند تا با صمیمیت و همدلی در کنار فرزندان و خانواده خود فطیر سنتی بپزند که در این میان محبت و خندهها و تبسمها حرف اول را در میان کدبانوهای ارشقی میزند.
به راستی که تلاش و زحمت شیرزنان ارشقی بر هیچ کس پوشیده نیست و بعد از ساعتها تحمل داغی تنور فطیر را آماده میکنند تا سفرههای ایرانی با فطیر سنتی شهرستان مشگینشهر زینت داده شود.
عطر و بوی خاص فطیر مشگینشهر
وقتی که وارد محل پخت فطیر می شویم و سر تنور داغ میرسیم عطر و بوی فطیر سنتی مشگینشهر همه فضای را پر کرده است و این عطر و بو انسان را برای خوردن یک فطیر باکیفیت و خوشمزه آماده و هیجان زده میکند.
فطیر مشگینشهر که از دیرباز مشتریان زیادی در سراسر ایران دارد امروز در همه جای مناطق این شهرستان به ویژه روستاهای مرزی این منطقه رواج یافته است و زنان ودختران این منطقه مهارت فوقالعادهای در پخت فطیر سنتی مشگین دارند.
کودکان و نوجوانانی که ساعتها منتظر دست پخت مادرانشان هستند تا با آوردن فطیر بر سفرههایشان زندگی روال شیرینی را در خود جای دهد و تبسم و لبخند میزبان خانههای روستاهای مرزنشین ارشق شود از طعم و عطر لذیذ و لذتبخش فطیر برایمان میگویند.
روستای علیکران که در فاصله بیش از 10 کیلومتری بخش ارشق مشگینشهر دارد روستایی بوده که اهالی آن به کشاورزی و دامداری مشغول هستند و زندگی خود را با درآمد ناچیز دامداری و کشاورزی میگذرانند اما محبت و صمیمیت در این روستا حرف اول را میزند.
جشنواره ملی فطیر در مشگین شهر برگزار میشود
علیرضا یزداندوست، دبیر جشنواره فطیر و پنیر مشگینشهر گفت: جشنواره ملی فطیر و پنیر 25 و 26 شهریور ماه در طولانیترین پل معلق خاورمیانه در مشگینشهر برگزار میشود و تمهیدات لازم برای برگزاری این مراسم باشکوه و سنتی در مشگینشهر انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه جشنواره ملی فطیر علاوه بر برگزاری مراسمهای سنتی و فرهنگی با جوایز ویژهای برای عکاسانی که عکسهای ویژه از فطیر سنتی گرفتهاند همراه خواهد بود، افزود: مهمترین هدف ما از برگزاری جشنواره ملی فطیر معرفی برند فطیر مشگینشهر است چرا که فطیر در استان اردبیل متعلق به شهرستان مشگین شهر بوده است.
وی تصریح کرد: در حالحاضر 57 نانوایی فطیرپز در شهرستان مشگینشهر فعالیت دارند که در این نانواییها 8 نوع فطیر سنتی پخت میشود و برای 200 نفر به صورت مستقیم و 400 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد شده است.
دبیر جشنواره ملی فطیر و پنیر مشگینشهر گفت: در صدد هستیم برند فطیر مشگینشهر را به ثبت ملی برسانیم که در این زمینه رایزنیهای اساسی با میراث فرهنگی انجام شده و هماکنون فطیر مشگینشهر علاوه بر استان اردبیل در بسیاری از استانهای کشور نیز زینت بخش سفرهها شده است.
به راستی که کیفیت و عطر بوی فطیر مشگینشهر مثال زدنی است و دیدن طرحهای فطیر سنتی مشگینشهر بسیار جذاب بوده و میتواند فطیر مشگینشهر به یکی از خوشمزهترین خوراکیهای سنتی تبدیل شود.
اهالی روستای علیکران گرچه با مشکلات زیادی روبه رو هستند ولی وقتی در کنار تنورهای داغ برای پخت فطیر مینشینند تمام غمها و غصهها و نیز مشکلات به فراموشی سپرده میشود.
کدبانوی روستای علیکران که مشغول پخت فطیر بود در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: از اینکه میتوانم با دستان خود سفرههای ایرانی را با فطیر خوشمزه ارشق و مشگینشهر زینت دهم بسیار خرسندم و وقتی فطیر مشگینشهر در سفرههای ایرانی باشد تمام مشکلات و سختیهای زندگی فراموش میشود.
وجود 37 گیاه دارویی در بخش ارشق
ظاهر نوری، بخشدار ارشق با اشاره به اینکه 37 گونه گیاهان دارویی در بخش ارشق به ویژه روستای علیکران وجود دارد، افزود: روستای علیکران نقش بسیار مهمی در تولید گیاهان دارویی و به ویژه فطیر و نان خوشمزه دارد و هر روز فطیر خوشمزه در این منطقه پخت و به فروش می رسد.
وی با بیان اینکه روستای علیکران یک روستای مرزی بوده، اظهار کرد: در این روستا بیش از 30 خانوار زندگی میکنند و اهالی این روستای مرزی نقش بسیار مهمی در تولید و تحقق اقتصاد مقاومتی دارند و توانستهاند در سال اقتصاد مقاومتی و اقدام و عمل همدوش با مسئولان منطقه کارهای بزرگی انجام دهند.
وی بیان کرد: با برنامهریزیهای اساسی مشکلات راه و آب روستای علیکران بخش ارشق مشگینشهر برطرف میشود تا بتوانیم دغدغهها و نگرانیهای اهالی روستای علیکران را که قدمتی بیش از 300 ساله دارد برطرف کنیم.
فریدون محمدی یکی از اهالی روستای علیکران که سرمایهگذار نیز است، گفت: باید تمهیدات لازم برای ارائه خدمات مختلف در روستای علیکران انجام شود تا شاهد کاهش مهاجرت در این منطقه باشیم و بتوانیم از مرز و بوم کشورمان دفاع کنیم.
وی از آمادگی خود برای سرمایهگذاری در بخش ارشق مشگینشهر خبر داد و افزود: اگر مسئولان منطقه حمایت کنند میتوانیم با سرمایهگذاری و ایجاد کارخانههای مختلف اشتغال پایدار را برای جوانان بیکار ارشق ایجاد کنیم.
یکی از مشکلات اساسی روستای علیکران بخش ارشق کممقاوم بودن و سنتی بودن خانههای این منطقه است که علی رغم اینکه اقدامات خوبی در حوزه مقاومسازی انجام شده ولی همچنان اهالی روستا مطالبات و گلایههای بحقی دارند.
احمد شکری یکی از اهالی روستای علیکران با اشاره به اینکه زمستان روستای علیکران به دلیل بارش برف و سیل بسیار سخت است، افزود: ولی نیاز است مسئولان مربوطه با برنامهریزیهای انجام شده جاده این روستا را آسفالت و راهکارهای اساسی برای جلوگیری از ورود سیل انجام دهند.
وی اظهار کرد: انتظار میرود خدمات دولت در روستاهای مرزی به ویژه روستای علیکران دوچندان شود چرا که مردم این منطقه علی رقم اینکه وحدت و صمیمیتشان مثال زدنی است ولی با مشکلات زیادی روبهرو هستند.
عروسیهای سنتی همچنان در روستای علیکران پابرجاست
یکی از زنان روستای علیکران با اشاره به اینکه جشنهای قدیمی و عروسیهای سنتی همچنان در روستای علیکران پابرجاست، افزود: مراسم عروسی این منطقه با سنتهای بسیار زیبایی از جمله آوردن عروس با اسب، پرتاب کردن سیب و دورهمی های صمیمی همراه است و عروسیهای این منطقه همچنان سنت های قدیم خود را حفظ کردهاند.
امروز پخت فطیر سنتی در تنورهای داغ فرصتی برای حضور در جمع صمیمی اهالی روستای علیکران بود تا علاوه بر به نظاره نشستن تلاش شیرزنان ارشقی مشکلات این منطقه را نیز بررسی کنیم که از مشکلات اساسی این روستا نبود امکاناتی همچون آب، جاده، نبود گاز و عدم حمایت از مقاومسازی مسکن است که نیاز است در این زمینه مسئولان استان اردبیل که دم از حمایت از روستاهای مرزی میزنند برای عمران و آبادانی این روستاها کمر به همت ببندند.
با توجه به اینکه روستاهای مرزی استان اردبیل از اهمیت بالایی برای ارتقای سطح بهرهوری اقتصادی در این مناطق برخوردارند باید مسئولان حمایت کافی از این مناطق را داشته باشند تا علاوه بر مهاجرت از روستاهای مرزی به بیرون شاهد مهاجرت به درون در این روستاهای مرزی باشیم که در این راستا روزبرروز افزایش تولیدات داخلی و همت و وحدت اهالی روستاهای مرزی نظارهگر باشیم.
گزارش از اکبر رزمی/خبرنگار تسنیمی
انتهای پیام/