مشروطه آغاز تجلي حضور مردم در عرصه سياست و تصميم گيري بود. حضوري كه با ايجاد نهادهاي انتخابي همچون مجلس، انجمن هاي ايالتي و ولايتي ، انجمن هاي بلدي(شوراي شهر) عملي شد.اين نهادها در مقابل نهاد سلطنت به عنوان نشان استبداد قرار داشتند. نهادي كه حضور اين نهادها را مانعي بر سرراه خود مي ديد. آتش توپخانه قزاق ها به رهبري لياخوف روس در واقع آتش بر حضور مردم در سياست ايران بود اما با فداكاري مرداني غيور از خطه آذربايجان مشروطه بازگشت. ايرانيان به تاسي از ستارخان و باقرخان از مشروطه تا انقلاب اسلامي به طور متمادي بر به دست آوردن اين حق و حضور كوشيدند و مبارزه كردند. انقلاب اسلامي حاصل چنين تلاشي بود كه فرزند مباركي به نام جمهوري اسلامي دارد. در جمهوري اسلامي ديگر نزاع بين نهادهاي انتخابي و نهاد سلطنت نبود چراكه بالاترين نهاد، يعني نهاد ولايت فقيه حاصل ساز و كار مجلس منتخب مردم يعني مجلس خبرگان رهبري است. تمامي نهادها حاصل يا منبعث از آراي مردم هستند. گذشته از اين نهادهاي كلان ، شوراهاي شهر كه تا مدتي از اصول مغفول قانون اساسي جمهوري اسلامي بودند، با آنكه نهادهاي انتخابي اما محلي شمرده ميشوند، تاثيرات غيرقابل انكاري دارندكه نتايج آنرا ميتوان در سطح كلان كشوري مشاهده كرد.
شوراهاي شهر با جزئيات زندگي انتخاب كنندگان محلي سروكار دارند. همين ارتباط است كه اين شوراها را مهم مي سازد. موفقيت شوراها نمادي از حركت رو به رشد نهادهاي انتخابي است. چراكه انتخاب كنندگان خوب و بد تصميمات اين شوراها را در زندگي روزمره خود لمس و حس مي كنند. همانگونه كه نمايندگان مجلس هم با تصميماتشان تا حدودي چنين وضعيتي دارند. حال پيوند منتخبان اين دو نهاد انتخابي (مجلس شورا اسلامي و شوراي شهر) مي تواند اثرات بهتري بر زندگي مردماني بگذارد كه چشم اميد به انتخابشان دوخته اند.
مشكين شهر در حال حاضر دوره مهمي از حيات سياسي و اجتماعي خود را سپري مي كند. دوره اي كه با تشكيل شوراي جديد آغاز شده و مي تواند سير امور به سوي تعالي و پيشرفت باشد. شورای پنجم ، افرادی جوان با طیف ها و سلیقه های گوناگون را گرداگرد هم جمع نموده است که نماينده شهر ، مي تواند با برقراري ارتباط و همكاري با این شورا و شهردار منتخب آنان دوره اي از تعامل و همكاري دو نهاد انتخابي مجلس و شوراي شهر را به نمايش بگذارد. در اين باره بايستي از تجربه تلخ عدم تعامل اين دو نهاد در ادوار گذشته عبرت گرفت و دچار تجربه تلخ گذشته نشويم. بنابراين مي توان گفت كه حاصل تعامل اين دو نهاد نتيجه اي جز پيشرفت مشكين شهر نخواهد بود. مجلس به عنوان نهادي كشوري مي تواند بازوي محكمي براي حمايت از نهاد شورا باشد. اگر اين پيوند برقرار نشود، آيندگان اين غفلت را نخواهند بخشيد. در اين روزها كه يكصد و يازده سال از عمر مشروطه مي گذرد، نهادهاي انتخابي به چنان مرحله اي از رشد رسيده اند كه غيرقابل انكارند، اما با پيوند و تعامل ميانشان بايستي بر اثرگذاري شان افزود. مشكين شهر مي تواند نمونه اي مقدم و پيشرو از اين پيوند باشد. ايام بكام
دكتر علي فتحي – عضو هيات علمي دانشگاه