بقعه شیخ حیدر مشگین‌شهر نماد معماری ایلخانان

چرای زودهنگام ویرانگر مراتع استان اردبیل

موزه خصوصی نگارخانه اسناد تاریخی در مشگین‌شهر افتتاح شد

دستگاه‌های اجرایی اردبیل در تبیین موازین حجاب کوشا باشند

نسخه الکترونیکی شماره 107 دوهفته نامه ایلقار

طرح آبرسانی مشگین شهر نیازمند هفت هزار میلیارد ریال اعتبار است

سدهای نیمه‌خالی شهرستان مشگین‌شهر؛ تنش آبی در کمین است

«پویش همدلی» همزمان با عید فطر در اردبیل اجرا می‌شود

حمایت از بخش خصوصی راهکار مؤثر بر جریان رشد تولید

ثبت ششمین ژئوسایت طبیعی

سرمای بهاره بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال به باغات مشگین شهر خسارت وارد کرد

باغداران مراقب سرمازدگی بهاره باشند

کد خبر: 1495 | تاریخ انتشار: 10:22:02 - جمعه 30 آبان 1393 | 26 نظر | |

محمد رضا رضوانی خیاوی:

دَرّه چایپاره گنجینه ای پنهان دردل شهر

 ایلقار نیوز : اگردید کلی به نقاط مختلف شهرمان داشته باشیم با کوچکترین تفکری درمی یابیم که مناطقی ازشهرمان به صورت محسوس وقابل توجه ای نسبت به نقاط دیگر ازشهر،چه ازلحاظ زیبایی ظاهری وچه از نظر اقتصادی وشرایط اجتماعی وحتی ازنظرقیمت املاک وارزش افزوده آنها به صورت قابل توجه ای دچار عقب ماندگی ملموسی شده اند وپیش رفت قابل توجه ای طی سالهای متمادی نداشته اند وشاید بتوان گفت عقب گرد قابل ملاحضه ای نیزداشته اند.دراین مقدمه شاید ذهن شما عزیزان خواننده این مقاله به قسمت های مختلف شهرمان خطور کند والبته به حق هم است اما منظور بنده از اشاره به این مطلب فعلا بحث درمورد قسمتی ازخیابان اصلی شهرمان(خیابان امام ره)یعنی به اصطلاح خودمان چایپاره است.به عناوینی ازمیدان امام(ره)تا حول وحوش دروازه ومتناسب با آن خیابانها وفرعیات منتهی به آن می باشد.به نظرشماقدمت این محله یا این قسمت ازشهر به چه تاریخی ،به کی وکجا بازمی گردد.آیا در قسمت های مهمی از شهرمان چه ازنظرفرهنگی،سیاسی،جغرافیایی وچه از نظرمرکزیت وقدمت وموقعیتی که این نقطه در زیباسازی شهرمان میتواند داشته باشدنمی توان به این خیابان یا محله نیز اشاره نمود.آیا میتوان توانایی این قسمت از شهررادرزیباسازی آینده مرکز شهر درمقایسه باشهرک های جدید التاسیس ودور افتاده شهرمان نادیده گرفت.البته دراین شکی نیست که هدف بنده به هیچ عنوان بزرگ نمایی قسمتی با کوچک نمایی قسمت دیگر شهر نیست ونخواهد بود وتاثیر مثبت شهرکهای مذکور از دیگر ملاحضات پوشیده هیچ کس نیست.شایان ذکر است همه ما می دانیم که قسمت هایی از هر شهر برای ایجاد پروژه ای متناسب با محل وکاربری آن می باشد.مثلا در نقطه ای که می توان فضای سبزی زیبا ایجاد کرد اجرای انواع پروژه های تجاری ومسکونی عقلانی به نظر نرسد ویا شاید دقیقا برعکس این مساله.

IMG_6851

واما مساله اصلی:

از آنجا که ما جوانان به خاطر داریم وفعلا نیز شاهد آن هستیم وقتی مردم شهر اقدام به پیاده روی با خانواده ویا با دوستان ویا حتی برای خرید وارد سطح شهر می شوند اکثرا برای انجام مسائل یاد شده مسیر بین دو میدان اصلی شهر را انتخاب میکنند ویا تقریبا به چند ده متری بالاتر از میدان آزادی اکتفا می کنند و وقتی به سمت میدان امام حرکت میکنند وبه آنجا می رسند ناخودآگاه مسیر خود راعوض کرده وبه سمت قبلی تغییر جهت می دهند.معمولا کمتر شاهد آن هستیم که مردم برای ادامه پیاده روی مثلا در عصر یک روز، خیابان باهنر شمالی ویا چایپاره را انتخاب کنند.

IMG_6848

علت این است که این مسیرها با وجود فاصله بسیار کمی که با مرکز پرتردد وشلوغ شهردارند ،دارای خلوت بسیار خاصی می باشند و ظاهری ساده ومظلوم را به خود گرفته اند ومعمولا از نظر کسب و کار وداد وستد نسبت به محل های یاد شده در سطح پایین تری قرار دارند.البته می توان گفت در آینده ای نزدیک با تمام شدن پروژه بقعه شیخ حیدر و احداث چند پروژه تجاری (که وجود بیش از انداره آنها نیز بحثی جداگانه می طلبد) در خیابان باهنر شمالی تا حدودی مشکل این خیابان را حل خواهد کرد وانتظار می رود به صورت قابل توجه ای چهره این قسمت از شهر تغییر یابد.

IMG_6855

واما چایپاره:

همانگونه که همه ما شاهد آن هستیم میزان خرید وفروش ،داد وستد،وجود شوری ونشاط حاصله در این قسمت از شهرمان بسیار ناچیز تر از بیشتر نقاط وحتی شاید محلات دیگر شهرمان است.قیمت املاک ،اجاره بها املاک تجاری ،نحوه ومقدار سود مغازه داران وکسبه و…شاید به 20درصد از املاک 200متر آنطرف تر هم نرسد.همه این مهم ها دست به دست همدیگر داده اند که چایپاره با مرکزیتی خارق العاده با قدمتی مثال زدنی با مردمانی متعصب به دست فراموشی سپرده شود ومی توان گفت متاسفانه آرام آرام تبدیل به بافت مرده شهرگردد.

اما آیا واقعا چایپاره هیچ مرکزیت وجایگاهی از نظر شهرسازی وزیبا سازی نمیتواند داشته باشد.

آیا واقعا هیچ راه حلی برای احیا این منطقه از شهر وجود ندارد.

با اندکی تفکر متوجه این مهم خواهیم شد که چایپاره نه تنها برای تولد خود حتی برای کمک به زیبا سازی و احیا شهرمان از همه جهات گنجینه ای بسیار بزرگ در دل خود دارد که تا کنون نه تنها به دست فراموشی سپرده شده،حتی مسئولان شهرمان خواسته یا نا خواسته برای مرگ این قسمت از شهرمان دامن زده اند.

IMG_6850

این گنجینه بزرگ دردل این محله ملقب به دره چایپاره بوده که نام این خیابان ومحله نیز از آنجا گرفته شده است.

اما متاسفانه شاهد آن هستیم که مسئولان شهرمان یا بهتر و واضح ترسخن بگوئیم سیستم شهرداری شهر اقدام به ساخت پروژه تجاری که شامل ده ،دوازده باب مغازه می باشد نموده اند که البته با فروش آن می توانند حقوق چند صباحی از کارکنان شهرداری را پرداخت نمایند.یعنی پرده ای سیاه وخاموش بر چهری نعمتی خدادای وفرصتی استثنایی با این موقعیت کشیده خواهد شد.آیا واقعا تنها راه حل احیا این منطقه فقط کمبود این چند مغازه احساس میشد.بدیهی است که همچون موقعیت خدادای در این قسمت از شهر می تواند درصورت احیا زیبایی و نفسی تازه وخاص به شهر ومنطقه ببخشد.تلفیق فضای سبزی با مساحتی بالا با دور نمایی بسیار زیبا با مرکز شهر به گونه ای مثبت می تواند تاثیر گذار باشد که نتوان آن را با هیچ یک از پروژه ها ی اجرا شده در مرکزشهر مقایسه نمود.

البته برای طراحی و اجرای همچین پروژهایی می بایست گذشته از عوامل محترم فنی مهندسی واجرایی کارکنان شهرداری ازمتخصصین وجوانان دارای رشته های تحصیلی مرتبط شهرمان همچون مهندسین معمار،فضای سبز،عمران،آب شناسی،گیاه شناسی ،محیط زیست و… نیز کمک گرفت

IMG_6856

گوشه ای از پروژه ها که می توان با حداقل هزینه آنها را به سرانجام رساند:

1:ایجاد پارک بازی کودکان مجهز به حداقل ترین تکنولوژی روز ایران باکمک بخش خصوصی

2:ایجاد پارک پرندگان یا باغ وحش در گوشه ای ازمحل با کمک بخش خصوصی وسازمان محیط زیست

3:ایجاد آبنماهایی بسیار زیبا که قطعا در دیگر شهرستانها شاهد آن بوده اید

4:ایجاد قسمتی از محل متناسب با روحیات سالمندان وبازنشته های عزیز

5:ایجاد باغ گل وگیاه از گونه های مختلف با کمترین هزینه ممکن

6:ایجاد نور پردازی های بسیار زیبا وتلفیق آن با آب نماها که شبانه دارای زیبایی و دور نمایی خاص خواهد بود

7:ایجاد محل پیاده روی خانواده،ورزش صبح گاهی ودرصورت امکان تلفیق آن با کهنه قلعه

8:ایجاد کافی شاپ وانواع غذاخوری ها وقهوه خانه های سنتی با همکاری بخش خصوصی

وبسیاری مطالب بهترکه در ذهن شما عزیزان میباشد

آیا واقعا اگر همچین نعمتی با موقعیتی خارق العاده با این مرکزیت در یکی دیگراز شهر ها یا استان های کشورمان می بود اینگونه با آن رفتارمیشد.امیدواریم عزیزان مسئول و صد البته سیستم محترم شهرداری وشورای اسلامی شهر،نماینده محترم شهرستان ومسئولان مرتبط دیگاه مجدد ومثبتی به این مهم داشته باشند.

استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلامانع است


26 ديدگاه مطلب براي " دَرّه چایپاره گنجینه ای پنهان دردل شهر " ارسال شده است.

  1. مهدی انوری آذر گفت:

    با سلام. ایده بسیار خوب و جالبی است که نه تنها در چایپاره بلکه می توان در بیشتر نقاط این شهر که پتانسیل آن را دارد که با فکر و اندیشه های مهندسانه این شهر را از نظر زیبایی، تفریحی، گردشگری و … ساخت باشد که همه اینها فقط نوشته و حرف نباشد و زنگ بیداری باشد برای مسئولین محترم خفته در خواب شیرین

    • حسین موحدی گفت:

      طوری صحبت میکنید که انگار در شهری زندگی میکنید که فاصله بین چایپاره و خیاوچایی یا کهنه قالا چندین کیلومتر است! آخه این دره وقتی خالی بود چه استفاده ای داشت که شما با احداث این ساختمونه دلواپس اون شدین؟ ممکنه بگین که جایی برا تنفس شهر بوده! خب عزیز من فک نکنم این محل تنفس با ساختن همچین ساختمونی از بین بره. شما فکر اینو بکن که اگه مسافرکشای دهای اطراف اونجا ساماندهی بشن واسه محله بهتره یا وجود یه دره سرشار از زباله و…
      حالا من نمیگم این طرح واقعا اصولیه ولی خوب نیست که به بهانه مخالفت با مجری طرح که همون شهردار اسبق مسبب این طرح باشه بیایم طرحو زیر سوال ببریم. فک کنم همون شهرداره بیشتر از ده برابر این فضای تنفسی که شما میگینو به شهرمون اضافه کردن.

  2. علی امامعلیزاده میرک گفت:

    با سلام از دره چایپاره می توان بهترین پارک و در کنار آن بهترین پارکینگ طبقاتی شهر را ساخت؟

    • پژوهی گفت:

      در خیلی از کشورهای دیگر دنیا طبیعت را به شهر متصل میکنند تا افسردگی ناشی از زندگی شهری را کاهش دهند متاسفانه ما به فکر تبدیل طبیعت بکر و بی همتای دره چایپاره به پارکینگ طبقاتی هستیم

      • رسول گفت:

        به نظر من ایده بسیار خوب وقابل قبولی است.به امید انتقاد پذیری اعضا شورا وشهردار محترم که کمی بعید به نظر می رسد

  3. علی امامعلیزاده میرک گفت:

    پژوهی جان من گفتم در کنار پارک می توان پارگینگ هم درست کرد و مردم و گردشگران بتوانند راحتتر از فضای سبز استفاده کنن و مخاف تبدیل فضای سبز به پارکینکم.

  4. علی گفت:

    واقعا ایده خوبیه.از پیشنهاد خوب و عاقلانه شما تشکر میکنم.امیدوارم افرادی مثل شما روز به روز در شهر بیشتر بشه که این همه به فکر ابادی شهرمان هست .با کمال تشکر…

  5. صادق گفت:

    من از اهلی چایپاره هستم و هر روز شاهد فرسودگی این محله قدیمی هستم.به دلیل قدمت این محله ابقای فضای سبز و در کنار ان تمهیداتی که جنبعالی اذان فرمودهاید ، علاوه بر زیبایی بی وصف، محلی برای ارامش و اسایش پدرانمان که گنیجه های واقعی هر شهر هستند مکان خوبی می بود. ولی افسوس…

  6. صادق صباغی گفت:

    با سلام وتشکر از مقاله خوب شما به نظر من چایپاره دروازه ورودی شهر است وباید در جهت زیباسازی و زنده کردن دوباره این منطقه تلاش کنیم این امر مستلزم تلاش همگان است

  7. محمد گفت:

    با سلام.شهرستان مشکین شهر از لحاظ زیبایی و مناطق بکر از بسیاری شهر های دیگر پیشی دارد و حتی با کم لطفی مسولان هچنان تعداد زیادی از مناطق شهرمان شهره عام و خاص است. و با پیشنهاد به جا و متفکرانه شما در ایجاد اب نما و … میتوانستیم چهره شهرمان و بالاخص ورودی شهر را جلوه ای صد چندان ببخشیم ولی صد حیف و افسوس که مسولین…

  8. خیاوی(تهران) گفت:

    عجیب است که این شهر فلک زده من دست این قبیل افراد بوده بوده که در یک متن چندین غلط املایی و دستوری دارد(فارغ العادع به جای خارق العاده و توجه ای به جای توجهی و … ) والان حتی دست بدتر و بی سوادتر از اینها اداره می شود. واقعا جای تاسف بسیار دارد این شهر با این همه نخبه که برخی به دلیل همین سیستم حاکم صدها کیلومتر از این شهر دور شده اند برعکس شهرهای کوچکی که در اصفهان و یزد با درایت اندک نخبگان دلسوز و وطن دوستاشان اداره می شود و بروید ببینید چه شده اند این شهر عزیزمان اینقدر غریب و عقب مانده ماده است و سال به سال بدتر می شود و هر سال دریغ از پارسال.

    • ضمن تشکر از دقت نظر جنابعالی و عذرخواهی به علت غلط املایی لازم به ذکر است که این اشکال به نویسنده وارد نیست واشتباه از طرف سایت می باشد که ضمن عذرخواهی ازنویسنده تصحیح می گردد .

      • خیاوی(تهران) گفت:

        ممنون از لطف شما. لازم بود اگر به شکل مصاحبه بود در متن اشاره می شد تا امکان تفکیک نویسده و متکلم فراهم می شد. آرزوی توفیق. یولینیز آچیق اولسون

  9. همشهری گفت:

    آقای خیاوی از تهران با سلام و عرض ارادت ،شما که از یک غلط املایی آشفته شده و این مورد رو به کل شهر ربط میدهید بی سواد و وغیره خطاب میکنید و خود را در کسوت نخبگان صدها کیلو متر دورتر میبینید بهتر نیست بجای این ایرادات یک قدم نیز در جهت پیشرفت شهرمون جلو بگذارید زیرا ایراد گرفتن کار خیلی ساده قلمداد میشه چون با حلوا حلوا گفتن دهن شیرین نمیشه

    • خیاوی گفت:

      سلام دوست و همشهری عزیز
      عرض ارادت متقابل، بیان واقعیات گاهی در مذاق خوش نمی آید والا ابداً قصد بی احترامی به هیچ فردی نیست. به احتمال زیاد دوست عزیز آنچه از دوستان بر ما رسیده (که البته به حساب کل شهر نمی گذاریم) اگر بر شما می رفت باور کنید حتی شاید از نام شهرتان هم گریزان بودید ولی انصاف چنین اجازه ای نمی دهد که شهر و دیار و طن عزیزتر از جان را که همه هستی و هویتمان از آن است به خاطر بی مهری ها و حتی گاه بدر فتاری و بداخلاقی برخی کنار بگذاری و از هر کجا و از هر فاصله ای دلت برایش و مردم فهیم و با اصالت آن نتپد. ضمناً به قدر وسع خود هر فرصتی برای خدمتی ولو اندک پیش آمده دریغ نکرده و نمی کنیم. هرچند دین خود را هزاران هزار بار به این شهر و آزربایجان عزیریم بسیار بیشتر و ابدی می دانم.

    • خیاوی(تهران) گفت:

      سلام و عرض ارادت متقابل به همشهری عزیز
      دوست عزیز کاش آشفتگی امثال بنده از غلط املایی بود و نه بی سوادی و بی تدبیری کسانی که سالیان سال در این شهر عزیز به خاطر منافع بسیار حقیر خود در مسیر توسعه شهری به عظمت تاریخ دانسته و نداسته سنگ اندازی می کنند. دوست من بیان حقیقت گاه مذاق را خوش نمی آیید ولی ابداً قصد بی احترامی به کسی نیست گاهی رک بودن کمی رکیک می نماید. ضمناً این که قدم پا پیش گذاریم عرض کنم اگر شاید شما جای امثال ما بودید به دلیل آنچه بد رفتاری و بد اخلاقی از برخی به شما می رسید از نام شهرتان نیز گریزان بودید و که خوشبختانه خیاو آزربایجان عزیز برای ما چنان عزیز و مایه هستی و عزتمان هست که همیشه و همه جا دلمان به عشق ساوالانش و مردم فهیم و با عزتش بتپد. همچنین این که خدمتی بکنیم آنچه قابلش باشد نکرده ایم و دین ابدی به گردنمان هست که خالصانه و مخلصانه آنچه از دستان ضعیف و بضاعت اندکمان برآید دریغ نکنیم.

  10. آقایی گفت:

    معمولا شهرهایی که در یک دشت واقع نشده‌اند میتوانند بسیار زیبا باشند. در همه جای دنیا نیز زیبا ترین شهرها آنهایی هستند که زیبایی طبیعت با شهرسازی آنها تلفیق شده است. شهرهایی که وقتی در آنها پیاده روی یا رانندگی میکنیم ساحل دریا یا رودخانه ها یا دامنه کوهها یاژرفای دره ها ویا جنگل ها را میبینیم بسیار زیبا هستند.مشگین شهر شاید تنها شهری در استان ویا حتی در شمال غرب کشور است که این ویژگیها را دارد. آنهم بخاطر بی کفایتی و حماقت عده ای دارد از بین میرود و جلوی آن دارند دیوار میکشند.آنها فکر میکنند هرجا ساختمان ومغازه باشد یعنی آبادتر است.از صمیم قلب متاسفم وبرای غریبی شهرم که دست عده ای نادان افتاده است گریه ام میگیرد.

  11. دانشجوی دکترای شهرسازی گفت:

    مقاله ی بسیار جالبی است . ای کاش اعضای شورای شهر سری به سایت ها بزنند و این مقاله ها را بخوانند و اگر جوابی دارند ارائه دهند . فک کنم بانی اصلی این طرح آقای اکبر تقی زاده که اهل چایپاره است می باشد مثلا خواسته است آنجا را آباد کند !!!!!!!!!!!!!

  12. خیاوی(تهران) گفت:

    باسلام
    خوشحالم که با نظرات ارزشمند کاربران آنچه در خصوص شایستگی مردمان بلاد مشکین و خیاو آزربایجان عزیزتر از جان تصور می کنم دور از واقعیات نیست و این شهر با این مردمانش لیاقت مسئولان و مدیران شایسته تری را دارند. شهری که دامن ساوالانش بابک را آبستن تاریخ کرده و غرور و غیرت و اقتدار زاییده است. چه افتخار و سعادتی بالاتر از این که انسان بود و به چنین وطن و تباری متعلق بود. امید که این شهر زیبا و نگین آزربایجان به دست مردمان اصیل و فهیم که البته سالیان کم نبوده و نیستند به جایگاه شایسته و بایسته خویش برسد. مردم شهر من نیز همچون طبیعت و تاریخش کم شگفتی ساز نبوده اند و باور کنیم آینده ازان ماست. با آرزوی صلح و صلاح

    • دامداباجا گفت:

      خیاوی غلط گیر باسواد عزیز! اول اینکه آذربایجان درست است نه آزربایجان، دوم اینکه : «بابک را آبستن تاریخ کرده» یعنی چه؟ سوم اینکه:«مردمان اصیل و فهیم که البته سالیان کم نبوده و نیستند » را هم نفهمیدیم یعنی چه؟

  13. مهندس شهبازی گفت:

    آقــــــــــا پارکـــــــــــــــــــــــــــــــینگ
    این مایه داران محترم شهر به جای اینکه پولاشونو تو حساب بخوابونن و هر روز ازش مانده حساب بگیرن بیان یه پارکینگ تو این شهر بزنن

  14. ali گفت:

    جناب رضوانی اخوی گرامی شما که شهردار بود چرا ایده شمارو پیاده نکرد؟فقط یک تابلوی عریض و طویل بنام پارک ملت در محل نصب کرده بود که بعد از دوسال تابلو فرسوده شد و از بین رفت
    مقاله شما باعث شد این پروژه هم به سرنوشت الماس غرب دچار و تعطیل شود واقعا متاسفم براتون
    می گویند تعدادی از ایده های مورد طرح شما قرار بود در پروژه فعلی اجرا شود پس شورای فعلی چرا تعطیلش کردند؟

    • کارمند شهرداری گفت:

      علی آقا اطلاعات شمادر این مورد خیلی ضعیف است . بهتر است برای روشن شدن به موارد زیر توجه کنید :
      – زمین های دره چایپاره متعلق به اشخاصی چون خانواده های ستاری ، جوادی ، محرمی و غیره بود که اتفاقا توسط آقای مهندس رضوانی خریداری شد و پول آن نیز پرداخت شد .
      – طراحی آن به عنوان یک پارک مدرن زمان شهرداری رضوانی انجام گردید و در استانداری تصویب گردید .
      – علاوه بر راه پله مشابه راه پله پارک ساعی تهران ، قرار بود جاده ای از راه طوری (طوری یولی) به آنجا کشیده شود .
      – مسیر کانال فاضلاب و چندین فقره پل و جاده خاکی از جاده طوری انجام گردید .
      – علاوه بر دره فوق زمینهای زیادی در زمان وی خریداری شد که توسط شوراهای بعد بفروش رسید که بغیر از دره چایپاره ، زمین تامین اجتماعی در خیابان ابوذر بود که قرار بود پارکینگ طبقاتی احداث شودو ……..

      طراحی آن دره

  15. محمد زیادپور گفت:

    دوست و همکار گرامی جناب آقای مهندس رضوانی از ایده بسیار خوبتان به نوبه خودم کمال تشکر را دارم ولی جاهایی نظیر این زمین خیلی تو شهر داریم که بی صاحب مونده اند درد شهر ما فراتر از این حرفهاست هر شخصی با یک ساعت گشتن تو شهر و داشتن حس مسولیت پذیری میتواند بخوبی تمام مشکلات شهر را حس کند ولی حیف که تمام مردم چشمها و گوشهای خود را به واقعیات بسته اند و با دستان خود روز به روز شهر را به سوی نابودی پیش میبرن

  16. عادل گفت:

    ای کاش بجای صغری و کبری گفتن حرف دلتو می زدی همه می دانند که شما دنبال چی هستی .

ارسال نظر

نظراتی که حاوی توهین و تضییع حق بوده یا ضعیف و دارای بار حقوقی باشد، تائید نخواهند شد


آخرین اخبار