ایلقار نیوز : پیاده رو ها یکی از فضاهای مهم شهری محسوب می شوند که حداقل باید دارای عرض و سطح مناسب باشند. درصورتی که پیاده رو مربوط به خیابان اصلی شهر است، قضیه فرق کرده و باید تمام شرایط عبور و مرور شهروندان درنظر گرفته و مهیا گردد.
در اکثر شهرهای کهن کشور، مشکل کم عرض بودن پیاده رو خیابان های اصلی، جزیی جدا نشدنی از مشکلات آن شهرها به حساب می آید.
متاسفانه مسئولین و مردم مشکین شهر نیز مدت زیادی است که با مشکل کم عرض بودن پیاده رو های خیابان اصلی دست و پنجه نرم می کنند. پیاده رو هایی که بخشی از آنها ممکن است توسط تنه درختان به تصرف گرفته شود و بخشی دیگر توسط کسبه آن خیابان تبدیل به ویترین بیرون از مغازه شده باشد.
از پیاده رو های کم عرض نمی توان انتظار داشت که بینشان خیابان های بسیار عریض ساخته شده باشد.
کم عرضی پیاده رو و خیابان از یک طرف و جمعیت پیاده مشکین شهر از طرف دیگر، دست به دست هم دادند تا حجم ترافیک انسانی و خودرویی در برخی از ساعات روز به قدری زیاد شود که اگر یک دوربین از بالاترین نقطه خیابان امام تصویری تهیه کند، می توان آن را با شهرهای پاکستانی یا هندی (با آن همه جمعیت) اشتباه گرفت! (که در این مورد، فعالیت مامورین راهنمایی و رانندگی بسیار ستودنی است که ترافیکی روان را در بین انسان ها و خودروها جاری ساخته و اجازه گره خوردن ترافیک در خیابان کم عرض مشکین شهر را نمی دهند.)
یکی دیگر از مشکلات پیاده رو های این شهر، سطح آن است!
سطح پیاده روهای خیابان های اصلی مشکین شهر با پازل پوشیده شده است (و شاید تا تنظیم این یادداشت، هنوز پازل چینی ادامه داشته باشد!)
پازل هایی که زیرشان خاک رس نرم و رویشان به خاطر شرایط جغرافیایی شهر، برف و باران جاری است که آب حاصل از آنها باعث نشست نامتوازن پازلها و ناهموار شدن سطح پیاده رو می شود. برخی از کسبه نیز به خاطر شرایط شغلی، مجبور به استفاده از آب و جاری ساختن آن روی سطح پیاده رو هستند.
این آب ها که بعضا حاصل شستشوی گوشت مرغ و ماهی و… است، زیر پازل هایی که از هم وارفته و نامسطح هستند، جمع شده و پس از گام برداشتن عابرین روی آنها، آبی که بیشتر شبیه لجن بدبو است، روی کفش، شلوار، چادر و روپوش آنها می ریزد.
(شاید برایتان جالب باشد که با جستجوی عبارت “پازل چینی پیاده رو ها” در صفحه اول نتایج موتور جستجوی گوگل؛ اخبار مربوط به پازل چینی پیاده روهای مشکین شهر و اردبیل دیده می شود. گویی در هیچ جای دنیا همچین اتفاقی نیفتاده و انحصار پازل چینی مربوط به مشکین شهر و اردبیل است که اینگونه در صدر نتایج گوگل برای جستجوی این عبارت قرار گرفته ایم… نکته ای که برای بنده نیز قابل تامل است!)
از کم عرض بودن و لجن پاش بودن پازل های پیاده روهای مشکین شهر هم بگذریم، از ناودانهایی که طولشان به زور به نیم متر میرسد نمی توان گذشت.
ناودان هایی که در ایام بارانی آبشان درست وسط پیاده روها تخلیه و تا شعاع دو الی سه متر قطراتش پخش می شوند، و در ایام برفی و هوای سرد، نقش یک سلاح را بازی کرده و منتظرند تا شرایط جور شود تا قندیل های چند کیلویی و نوک تیز را روی سر مرد و زن و بچه مشکین شهری فرود آورند.
اکنون باید به مردم این شهر حق داد!
باید حق داد که با وجود این همه جمعیت و عرض کم پیاده رو،
با وجود ناهموار و لجن پاش بودن سطح پیاده رو،
و با وجود خطر “جراحت یا مرگ” ناشی از سقوط قندیل های آویزان از ناودانهای موجود در پیاده روهای این شهر، مردم؛ عبور از خیابان را به عبور از پیاده روها ترجیح دهند!
همه این عوامل موجب شده سالیان دراز شاهد “نشت اجباری عابرین پیاده به حاشیه خیابانها” باشیم. به طوری که ماجرای عبور و مرور مردم مشکین شهر از حاشیه خیابان؛ تبدیل به سوژه طنز یا واقعیت بحث های مردم شهرهای دیگر شده است و می گویند مردم مشکین شهر را از روی این عادت شناسایی می کنند!
اگر نمی توانیم فکری به حال چپ و راست (عرض کم پیاده روها) کنیم، حداقل می توانیم به اصلاح بالا و پایین (ناودان و پازل) پیاده روهایمان اقدام کنیم!
با سلام
بسیار زیبا ،و سپاس از توجه تان به مشکل اصلی شهرستان