ایلقار نیوز : گردشگری و مسافرت به عنوان بزرگترین و متنوعترین صنعت در دنیا باعث درآمد، اشتغالزایی و رشد بخش خصوصی و توسعه ساختار زیربنایی میشود و به طور مستقیم و غیرمستقیم، به عنوان بخشی از فرایند ارتباطات جهانی، نقش اساسی در ایجاد شناخت و توسعه میان ملتها ایفا میکند.
از این منظر یکی از جوانب سرمایهگذاری در صنعت گردشگری، به طور مستقیم در ارتباط با تبلیغات و معرفی این صنعت و جاذبههای طبیعی و تاریخی موجود در کشور، از طریق رسانه هاست.
از زمانی که تلویزیون وارد زندگی بشر شد ذهن بسیاری از ساکنان کره زمین را تسخیر کرد و دل آنها را همراه خود به گوشه و کنار جهان برد و تا امروز که کیفیت دیدنی های این جعبه جادویی صدچندان شده است همواره رنگ زندگی ما را تغییر داده و بیشترین تاثیرگذاری را در فرهنگ و روابط اجتماعی و همچنین مسافرت بشر داشته است.
اگرچه در عصر ارتباطات با اختراع وسایل ارتباط جمعی دیگری مثل اینترنت و تلفن همراه ، تاثیر تصاویر دلربای جعبه جادو کمی کمرنگ شد اما هنوز هم به عنوان دومین رسانه پرمخاطب در بین ساکنان کره خاکی شناخته شده و در گوشه وکنار جهان میلیون ها نفر را بدون درنظر گرفتن سنشان ساعت ها به خود مشغول می کند. رسانه های جمعی و بالاخص رسانه های تصویری میتوانند انتقال دهنده افکار و اعتقادات به توده ها باشند و توان آن را دارند که اطلاعات ضروری را وسعت بخشیده و در اختیار دور افتاده ترین نقاط مملکت قرار بدهند و خط مشی توسعه را که از طرف مدیریان و رهبران آن تولید می شود برای مردم روشن سازند و به تدریج در زیربنای عقاید و افکار اجتماعی سبب تحولات مطلوب شوند.
شایان ذکر است که بخاطر سپردن اطلاعات بصری سه برابر بیشتر از اطلاعات شفاهی و نوشتاری است. تصاویر میتوانند در تبلیغات برای صنعت جهانگردی در کنار ارتباطات میان فردی و رسانه های دیداری تاثیر تبلیغی بسیار شگرفی بر روی جهانگردان و توریست ها بگذارند و انگیزه سفر را در آنها چندین برابر کنند.
درباره تاثیر گذاری رسانه های تصویری در موفقیت یا عدم موفقیت پروژه های تبلیغاتی حتی خارج از مرزهای محل استقرارشان ، کارشناسان اعتقاد دارند، رسانه ها می توانند بسیاری از ناممکن ها را ممکن کنند و زمینه ساز اتفاقاتی مهم و غیر قابل تصوری در عرصه های مختلف اجتماعی حتی هزاران کیلومتر دورتر از خود باشند. از این رو هرچه به عمق نفوذ رسانه های مختلف بخصوص رسانه های سمعی و بصری در زندگی امروزی خودمان فکر می کنم شاید به نتایج غیر قابل باوری برسیم که اهمیت توجه به آنها را برایمان دو چندان می کند.
این موضوع یا همان اهمیت رسانه ها و تاثیرگذاری آنها در زندگی امروزی ما در بسیاری از صنایع و فعالیت های سیاسی و تجاری کشورهای مختلف خودنمایی می کند بطوری که صنعت گردشگری هم، به عنوان یکی از صنایع مهم و پولساز قرن حاضر از این قاعده مستثنی نیست و موفقیت یا عدم موفقیت آن وابستگی بسیار زیادی به همکاری بین رسانه ها و این صنعت مفرح دارد.
اولیور هنری از مدیران فعال در حوزه گردشگری می گوید: ساخت یک فیلم در محوطه ای تاریخی خیلی بیشتر از روشهای سنتی تبلیغ و بازاریابی برای جلب نظر گردشگران به آن محل تاثیر خواهد داشت . بنابراین بهتر است دست اندرکاران صنعت گردشگری برای رسیدن به آرزوهای خود و موفقیت در عرصه رقابت های جهانی در این صنعت رابطه مناسبی با صنعت سینما و رسانه های تصویری برقرار کنند.
این وابستگی در بسیاری از کشورهای صدرنشین در جذب گردشگران بین المللی مثل استرالیا، ترکیه، کره جنوبی، امریکا و فرانسه به خوبی شناخته شده است. این موضوع حتی باعث شده که علاوه بر تلویزیون آنها صنعت سینما را به خدمت رشد و توسعه گردشگری کشورشان بگیرند و البته نتایج پرثمری نیز به دست آورده اند.
با وجود این می توان گفت که مردم ارزیابان خوب رسانه ها هستند، اما گاها آنان نقش رسانه ها را درتوسعه گردشگری وجذب توریسم در بعضی مواقع نمی دانند و رسانه ها باید با تبلیغ واطلاع رسانی به موقع نقش کلیدی را درترویج فرهنگ گردشگری در جامعه ایفا کنند.
امروزه كشورهاي در حال توسعه و كشورهاي عقب مانده جهت نيل به استانداردهاي همه جانبه در كليه امور ناچار ازاطلاع رساني و بكارگيري وسايل ارتباط جمعي در نيل به توسعه متوازن و همگون مي باشند. رسانه اي كردن جاذبه هاي توریستی در توسعه گردشگري آن موثر است. پرداختن به ويژگي هاي خاص و منحصر به فرد مناطق شهری و روستايي در راستاي توسعه صنعت توريسم اين مناطق ضروري است.
با توجه به اینکه همه روستاها و شهرهاي استان داراي قابليت هاي تاريخي و گردشگري فراواني هستند، به دره خیاو چایی اشاره می نمایم چون اين منطقه از اهميت ويژه اي در گردشگری منطقه برخوردار است. اين منطقه از جذابيت توريستي بالايي برخوردار و داراي ظرفيت هاي فراوان براي افزايش گردشگران داخلی و خارجي به اين استان است که یک نمونه از سرمایه گذاری در این منطقه بکر از شهرستان مشگین شهر را می توان به پروژه گردشگری خیاو تا گردولی و پل معلق که به تازگی افتتحاح شد اشاره کرد.
طبق آماری که چندی پیش در زمینه نقش رسانه ها در توسعه صنعت گردشگری صورت گرفته انتخاب مقصد گردشگران ایرانی از طریق برنامه های ماهواره ای بعد از اینترنت در جایگاه دوم قرار گرفته که حدود 15 درصد و میزان جلب مقصد گردشگری برای این گروه از طریق برنامه های تلویزیونی 6/10 درصد بوده است. این آمار در حالی منتشر شده که در عصر رسانه ها که صنعت گردشگری درآمد اصلی بسیاری از کشورها است و ایران با توجه به اینکه منابع نفتش با عنوان طلای سیاه حداقل ظرف 50 سال آینده به پایان می رسد باید نقش رسانه ها در گسترش و توسعه صنعت توریست را بیش از هر زمان دیگر مد نظر قرار دهد.
آشکار شدن و شناسايي هويت شهرها و روستاها را براي جلوگيري از مهاجرت موثر است و اين امر براي توسعه صنعت گردشگري بسيار ضروري می باشد. در این راستا برنامه هاي سند توسعه ي استان بايد از صنعت به سمت گردشگري حركت كند، و همه بايد در راستاي توسعه گردشگري حركت كنيم و با توسعه گردشگري اسلامي و ايجاد برند در اين زمينه گام هاي اساسي برداريم.
فـرشـاد عطایــی
کارشناس ارشـد تـوریسم و گـردشگری
چوخ گوزل.
چوخ گوزل مطلبیدی.
سلام
بحثی که امروز شهرمان به آن بسیار نیازمند است و لزوم توجه ویژه به آن را میطلبد.
ممنون از نوشته ی خوبتان
با سلام.
دقيقا همينطوره جناب عطايي . امروزه تبليغات حرف اول و ميزنه در رشد و توسعه يك منطقه. مخصوصا در زمينه گردشگري و شناسوندن ظرفيت هاي يك منطقه.
باعث افتخاره بودن افراد تحصيل كرده اي مثل شما در اين زمينه. اميدوارم مسئولين از ظرفيتهاي انساني شهرمون در راستاي رونق و توسعه مشگين حداكثر بهره رو ببرند.
پاينده باشيد.
چوخ لايك
kimdi gulakh asan…!!!
divara desan elabil…
چوخ گوزل قارداش