کد خبر: 15179 |
تاریخ انتشار:
20:42:18 - سهشنبه 3 آذر 1394 |
|
|
جاده اسالم به خلخال تکهای از بهشت
به گزارش ساوالان خبر؛ جاده ٧٠ کیلومتری اسالم به خلخال که استان اردبیل را به گیلان و زنجان متصل میکند، ١٨ کیلومترش از گردنه الماس در حوزه استحفاظی استان اردبیل و بقیه از حوزه استحفاظی استان گیلان میگذرد. محور اسالم به خلخال را به این دلیل محور سختگذر میگویند چون سههزارو ٣٠٠ متر از سطح دریا بالاتر است و برای همین بیشتر ماههای سال، این جاده در معرض ریزش کوه و جاریشدن سیل قرار دارد. بهتر است در فصل زمستان و پاییز برای رفتن به اردبیل، فکر گذشتن از این محور را از سرتان بیرون کنید. با وجود این و با تمام خطرهایی که در این جاده مسافران را تهدید میکند، خیلی از آنها نمیتوانند از خیر زیبایی و جذابیت این جاده بگذرند و هرکس از این راه میگذرد، احساس میکند در مسیر بهشت قرار گرفته و از زیبایی آن به وجد میآید.

محور اسالم به خلخال، راه پیچدرپیچی در دامنههای سبز کوهستان است؛ جایی بکر و سبز که بیشتر نقاطش را مه پوشانده، وجود مه زیاد در این منطقه، دید رانندهها را خیلی کم و محدود میکند و همین دید کم، باعث میشود خیلی از رانندهها پرتگاه جلو خود را نبینند و به ته دره سقوط کنند. در این جاده سیل زیاد جاری میشود و هر سال احتیاج به مرمت و بازسازی پیدا میکند و از طرف دیگر، جادهای باریک است که باید با احتیاط و هوشیاری کامل از آن گذشت. با وجود اینکه راهداران سعی میکنند این جاده را از هر نظر برای رانندگی مساعد کنند، اما بازهم زیرساخت نامناسب جاده، پیچهای خطرناک و خطای انسانی، احتمال تصادف را در جاده اسالم به خلخال بالا میبرد و باید راننده کاملا هوشیار بود. کاری صورت نگرفته است.
گردنه حیران، حیران میکند
گردنه حیران، مسیر ارتباطی آستارا و اردبیل است. این گردنه که آخرین منطقه حفاظتی استان اردبیل به شمار میرود، از یک طرف مشرف به کوههای پوشیده از جنگلهای انبوه است و از طرف دیگر، مشرف به درهای نهچندان عمیق که از میان آن رود آستارا، آقچای عبور میکند و این رود، تعیینکننده مرز استان گیلان ایران و کشور آذربایجان است. این گردنه در بیشتر زمانها زیر پوششی از مه قرار دارد و از نظر طبیعی درهها و کوهپایههای آن، پوشیده از گلها و گیاه است. با وجود این، این گردنه چندان مرتفع نیست و ارتفاع بلندترین نقطه آن از سطح آبهای آزاد فقط حدود هزارو ۵٠٠ متر است؛ درواقع علت اصلی مه تقریبا دائمی گردنه حیران، رطوبت دریای خزر است، نه ارتفاع زیاد این گردنه.

گردنه حیران از این نظر نیز اهمیت دارد که یکی از روستاهای تاریخی و ییلاق بزرگترین خوانین آستارا و قشلاقهای غربی و شمالی این شهرستان در گذشته بوده. مهمترین علتی که گردنه حیران به این نام مشهور شده، به دلیل زیبایی حیرتانگیز این منطقه است. جاده، کوه و جنگل در کنار هم مناظر زیبایی را خلق کردهاند و زیبایی بینظیری دارد. اما حوادث و تصادفات مرگباری که در این گردنه به خاطر پیچهای خطرناک، مه دائمی، سرعتهای غیرمجاز و سبقتهای بیموقع اتفاق میافتد، جان بسیاری از مسافران را در معرض خطر قرار میدهد. با وجود این، هیچکس نمیتواند منکر زیبایی حیرانکننده گردنه حیران باشد.
سجاد امیریان
استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلامانع است