ایلقار نیوز : آغاز بهاری دیگر فصل رویش و تحول را به شما کارگران، کار آفرینان ،تعاونگران وملت عزیز تبریگ عرض می کنم و از خالق یکتا برای همه شما سالی سرشار از امید، شادی، سلامتی، پیشرفت و رونق اقتصادی را آرزو می کنم.
اقتصاد مقاومتی اصطلاحی است که در شهریور سال 1389 اولین بار از سوی مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از کارآفرینان کشور مطرح شد و پس از آن نیز در سخنرانی های متعددی مورد تاکید قرار گرفت اقتصاد مقاومتی در حقیقت اقتصادی را ترسیم می کند که توانایی مقابله با شوک هایی را که به اقتصاد وارد می شود را دارد. چنین اقتصادی بایستی قابلیت انعطاف در شرایط مختلف و توانایی عبور از بحران را داشته باشد. برای دستیابی به چنین اقتصادی لازم است نگاه بلند مدت به سیاست های اقتصادی وجود داشته باشد و زیر ساخت های اقتصادی به گونه ای طراحی شود تا چهارچوب کلی اقتصاد در برابر انواع ناملایمات تقویت گردد. همچنین باید با توجه به شرایط جاری اقتصاد کشور و تحریم های بین المللی تحمیل شده، سیاست های خاصی و گاهی متفاوت از شرایط عادی اتخاذ گردد. دراین صورت اقتصاد مقاومتی در بازه زمانی کوتاه مدت نیز قابل تعریف است که به منظور عبور از شرایط بحران کوتاه مدت طراحی شده است.
اقتصاد مقاومتی روشی برای مقابله با تحریم ها علیه یک منطقه یا کشور تحریم شده می باشد در شرایطی که صادرات و واردات هیچکدام برای آن کشور مجاز نمی باشد. اقتصاد مقاومتی به معنی تشخیص حوزه های فشار و متعاقبا تلاش برای کنترل و بی اثر کردن آن تاثیر ها می باشد و در شرایط آرمانی تبدیل چنین فشار هایی به فرصت است. همچنین برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی باید وابستگی های خارجی کاهش یابد و بر تولید داخلی کشور و تلاش برای خود اتکایی تاکید گردد. طبق نظر دولتمردان ایران در تعریف اقتصاد مقاومتی، ضرورت مقامت برای رد کردن فشار و عبور از سختی ها برای رسیدن به نقاط مثبت ملی نیاز است. این روش اقتصادی از نظر تعریف با اقتصاد ریاضتی متفاوت است.
مبانی تئوریک اقتصاد مقاومتی بر پایه فرهنگ اسلام و اقتصاد اسلامی است و مباحث اخلاقی اقتصاد اسلامی مانند حق طلبی، رعایت انصاف، تقوا و کار برای خدا، تولید، کسب ثروت و استفاده صحیح از آن بسیار مهم هستند به همین علت در این مکتب نیروی کار از ارزش در خور توجهی برخوردار است.
اقتصاد مقاومتی به معنای تشخیص حوزه های اعمال فشار سایر کشور ها و تلاش برای کنترل و کم اثر کردن این فشار ها و در شرایط آرمانی تبدیل آن ها به فرصت است. اقتصاد مقاومتی کاهش وابستگی ها و تاکید بر روی مزیت های تولید داخل و تلاش برای خود اتکایی در دستور کار قرار می دهد.
اقتصاد مقاومتی یا جهاد اقتصادی تعبیر جدیدی نیست و ریشه در قرآن و سنت دارد. آموزههای دینی سرشار از آیات و روایاتی است که نشان می دهد تلاش ایثار گرانه، همراه با انگیزه های الهی ، به گونه ای که موجب استقلال اقتصادی و استغنای کشور از بیگانگان گردد. نوعی جهاد در راه خدا محسوب می شود. خداوند متعال در آیه شریفه سوره” مزمل” تلاش برای زندگی در کنار جهاد فی سبیل الله قرار داده است.
برای مفهوم اقتصاد مقاومتی در همین مدت زمان کم، تعاریف متفاوتی ارائه شده است که هر کدام از جنبه ای این موضوع نگاه کرده اند در این میان، تعریف جامع و کامل از اقتصاد مقاومتی را خود رهبری ارائه داده اند ایشان در دیدار با دانشجویان فرمودند: اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که برای یک ملت، حتی در شرایط فشار و تحریم، زمینه رشد و شکوفایی را فراهم می کند.((منابع: ماهنامه اجتماعی، اقتصادی، علمی و فرهنگی کار و جامعه 186))
در پیام نوروزی سال 1395 مقام معظم رهبری نیز به طرح و بررسی موضوع اقتصاد پرداختند و خاطر نشان کردند درمیان مسائل اولویت دارو از همه فوری تر و نزدیکتر مسائله اقتصاد است. اگر به توفیق الهی هم ملت و هم دولت و مسئولان گوناگون بتوانند در مساله اقتصاد و کارهای درست و به جا و متقن را انجام دهند. امید این هست که در مسائل دیگر مانند مسائل اجتماعی، همچون آسیب های اجتماعی، مسائل اخلاقی و فرهنگی هم تاثیر گذار باشند.
در مسئله اقتصاد، آن چیزی که مهم و اصل است، مسئله تولید داخلی است، مسئله ایجاد اشتغال و رفع بیکاری، مسئله تحرک رونق اقتصادی و مقابله با رکود است. اینها مسائل مبتلا به مردم است اگر ما بخواهیم مشکل رکود ، تولید داخلی، بیکاری و مهار گرانی را حل کنیم علاج همه اینها در مجموعه اقتصاد مقاومتی گنجانده شده است و می شود با اقتصاد مقاومتی به جنگ بیکاری و رکود رفت و می شود گرانی ها را مهار کرد و در مقابل تهدیدهای دشمن ایستادگی کرد. شرطش این است که برای اقتصاد مقاومتی کار و تلاش انجام بگیرد.((پیام نوروزی مقام معظم رهبری -01/01/1395))
اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان مشکین شهر در صدد است با رویکرد آگاه سازی و ترویج فرهنگ کار، تعاون و همکاری اقتصادی و فرهنگی بین مردم، زمینه لازم جهت ارتباط مستقیم، سالم و سازنده بین آحاد جامعه را فراهم نماید. امید است مطالب در خصوص ماهیت و مزایا و همچنین آگاه سازی جامعه کار بتواند در توسعه فرهنگ کار و ایجاد کار آفرینی و ایجاد تشکل های تعاونی با حضور فارغ التحصیلان و جوانان خلاق و تحصیل کرده و کار فرمایان گرانقدر مفید و موثر واقع گردد.
رئیس اداره تعاون، کار وو رفاه اجتماعی شهرستان مشکین شهر
بهمن باکری فر