معرفی ملا محمد فضولی در اثنای( میان ) توهین کارشناس ادبیات فارسی شبکه ۴سیما ومحکومیت ایشان توسط اهالی مردم آذربایجان
✍️ : ایرج نجف اوغلی
? حکیم ملا محمد فضولی ، شاعر واندیشمند سه زبانه ای است که تاثیر عمیقی در ادبیات ترکی، فارسی وعربی از خود بر جای نهاده است.وی در سال ۹۱۰ هجری در خانواده ای شیعی مذهب وآذربایجانی در کربلا به دنیا آمد وبزرگترین شاعر ترکی آذربایجانی در سده دهم هجری است وپدر فضولی از ایل بیات بود که یکی از ۲۲ طایفه ترکان اوغوز می باشد .
?فضولی بارها در اشعار خود به منسوبیت قومی خود ( ترک زبان )اشاره کرده و منظومه لیلی ومجنون ایشان – ماسوای آثار ارزشمند دیگرش – مثنوی عرفانی گرانقدری است که همچون نگینی بر گستره زبان وادبیات ترکی می درخشد وبارها در تبریز وتهران ، تجدید چاپ شده است .واما نکاتی چند به کارشناس شبکه ۴ جهت دانستن واگاهی ایشان: ?
➖اولا : فضولی شاعر قرن دهم هجری وصائب تبریزی شاعر قرن یازدهم هجری است ودر واقع اشتباه فاحش دبیر به اصطلاح کارشناس ادبیات است که ما بگوییم سعدی ( قرن هفتم ) از اشعارحافظ( قرن هشتم ) تاثیر گرفته است .
➖ ثانیا : صائب تبریزی به طور دقیق ۳۷ سال بعد از فوت فضولی متولد شده است وصائب در اشعار خوداز ۱۸ غزل ترکی فضولی استفاده کرده است.چرا که فضولی آغازگر سبک شعری هندی است واشعار صائب متاثر از فضولی است ولاغیر و این موضوع تاریخی چیزی نیست که به طور شخصی توسط یک نا اگاه ، تحلیل شود وهدف این دبیر حتی عامدانه ویا از روی تمسخر هم نباشد ؛ اشتباه است وهیچ محلی از اعراب ودفاع ندارد .
➖ ثالثا : تخلص شعری حکیم ملا محمد فضولی این است که ” فضولی ” کلمه بزرگی است وجمع ” فضل ” است ودر فرهنگ معین به معنی :کمال ، افزونی ، رجحان ، نیکویی ، بخشش، معرفت و دانش آمده است .وهمانطور که ” فنون ” جمع ” فن” است واستفاده از معنی منفی ” فضولی ” که معنی دست درازی کردن است ؛ نشان از جهل این معلم ادبیات ونیز عدم اشراف ایشان به زبان وادبیات ترکی است چرا که کسی که یک کلمه ترکی را نمی داند ونمی فهمد به معنی چیست ؟ چه دلیلی دارد دراین باره اظهار نظرکند.
➖ رابعا وسخن اخر اینکه شهریار ضمن تاثیر پذیری خود از فضولی در وصف ایشان می گوید :
” ترکی، فارسی، عربی ده نه فضائل واریمیش/ کی فضولی کیمی بیر شاعر فاضل دوغولوب.والسلام






